Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

uydu frekans haber
 
HomeHome  Latest imagesLatest images  SearchSearch  RegisterRegister  Log in  
Similar topics
    Son Konular
    Konu
    Tarih
    Yazan
    premiumclix.info
    ptc25.com sitesi
    Parababasi indir
    Adsensle Kazan kitabi full indir
    Çok Çalışarak Çok Para Kazanılmaz
    ADD: Al Haqiqa yeni kanal yayında.
    Cyfrowy Polsat: Kliczko vs Adamek HD (Poland) yayında
    ORF Digital: ORF 2 Wien (Austria) şifresiz yayında
    Seven Music yeni frekansta yayında.
    RTS 1 yeni frekansta yayında.10721 V SR:27500 FEC:3/4
    16/11/2013, 15:01
    16/11/2013, 15:01
    2/10/2011, 22:02
    2/10/2011, 22:01
    2/10/2011, 21:56
    12/9/2011, 16:33
    12/9/2011, 16:32
    12/9/2011, 16:31
    12/9/2011, 16:30
    12/9/2011, 16:29











    Share | 
     

     Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri

    View previous topic View next topic Go down 
    AuthorMessage
    KULLANICI İSMİ
    uyduhaber
    Yönetici
    Yönetici

    12
    uyduhaber
    34

    PROFİL BİLGİLERİ
    Mesaj sayisi : 373
    Rep puani : 1102
    Rep gücü : 6
    Join date : 2010-08-14
    Age : 36

    İLETİŞİM
    https://frekans.rpg-board.net

    Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Vide
    PostSubject: Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Empty20/8/2010, 18:59

    **
    Kırkpınar’ın Tarihçesi
    641.’sinin içinde bulunduğumuz Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nin doğuşuna ilişkin çeşitli rivayetler vardır. Bunlardan en yaygın olanı kısaca şöyledir:
    1346 yılında Orhan Gazi’nin Rumeli’yi ele geçirmek için düzenlediği seferler sırasında, kardeşi Süleyman Paşa 40 askerle Bizanslılar’a ait Domuzhisar’ın üzerine yürür. Baskınla burasını ele geçirirler. Öteki hisarların da ele geçirilmesinden sonra, 40 kişilik öncü birlik geri dönerler ve şimdi Yunanistan’ın topraklarında kalan Samona’da mola verirler. 40 cengaver burada güreşe tutuşurlar. Saatlerce süren güreşlerde, adlarının Ali ile Selim olduğu rivayet edilen iki kardeşin bir türlü yenişemedikleri görülür.
    Daha sonra bir Hıdrellez gününde, Edirne yakınlarındaki Ahıköy çayırında aynı çift yeniden güreşe tutuşurlar. Bütün bir gün güreşmelerine rağmen yine yenişemeyen kardeş pehlivanlar, gece boyunca da mum ve fener ışığında mücadelelerini sürdürmeye devam ederler. Ancak solukları kesilerek oldukları yerde can verirler.
    Arkadaşları onları aynı yerdeki bir incir ağacının altına gömerek oradan ayrılırlar. Yıllar sonra ise aynı yere gittiklerinde iki pehlivanın mezarlarının bulunduğu yerde gür bir pınar görürler. Bundan sonra halk orada yatanların anısına o yöreye, “KIRKPINAR” adını verirler.
    Yunanistan’ın Samona köyünün merası içindeki alan asıl KIRKPINAR çayırlıdır. Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı sonunda Kırkpınar Güreşleri Edirne ile Mustafapaşa yolu arasındaki “Virantekke” denilen yerde düzenlenmiştir.
    Cumhuriyet’ten sonra 1924 yılında ise güreşler Edirne’nin Sarayiçi mevkiinde yapılmaya başlanmıştır.
    Kırkpınar Güreşleri 1928 yılına kadar ağaları tarafından düzenlenmiştir. Güreşlerdeki ödülleri ve misafirlerin ağırlanmasını hep ağalar karşılamıştır. Ancak 1928 yılında ülkede meydana gelen ekonomik sıkıntılar nedeniyle ağalığa talip çıkmayınca, güreşlerin organize ve gelenleri ağırlama işi Kızılay ve Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından üstlenilmiştir.
    1946 yılında ise Tarihi Kırkpınar Güreşleri Edirne Belediyesi’nce düzenlenmeye başlanmıştır. Bu yıl da zamanın Belediye Başkanı Tahsin ŞIPKA Kırkpınar Güreşleri’ni Belediye hizmetleri arasına almıştır.
    Pehlivan
    Pehlivan sözlüğü farsçadır. Burhan-katia göre asıl anlamı yürekli cesur (Şeci) yiğit (dili) ise de, Zabit, vali, iri vücutlu ve doğru sözlü kimseye de Pehlivan denilir. Bu nedenle yerine göre çeşitli zamanlar için kullanılmıştır.
    Selçuklular zamanında kahramanlık gösteren savaşçılara, üstün başarı kazanan atıcı, güreşçi, gürzcü’lere Pehlivan denildiği gibi bu sıfatın 16. yüzyıl başlarında yalnız sporcular için kullanılmış olmasıdır. Pehlivan deneyiminin bu anlamda kullanılışı Sultan II. Mahmut çağının sonuna kadar süre gelmiştir.
    Türk Milleti erkeği, kadın ve çocuğuyla güreş sever güreşçiye saygı duyar ve Pehlivanlara ayrıcalık tanır şüpesiz ki bu sevgi ve saygı, Türk’ün ruhundaki savaşçılık kahramanlık duygulardan ve sporu bu yönüyle sürmesinden kaynaklanmaktadır. Güreşçiye karşı duyduğu sevgi ve saygı da pehlivanların herkesten daha güçlü kuvvetli, vücut yapısının, adalelerinin daha gelişmiş, görünüşünün daha sağlıklı görünmesinden, davranışının yiğitçe, karakterinin doğru ve mertçe oluşu, diline eline ve beline güvenilir olmasından ileri gelmektedir.
    Osmanlılar zamanında saray dışında yapılan güreş yarışmaları panayırlarda, düğünlerde kulüplerde bir hayır kurumu yararına veya meslek edinmiş organizatörlerin özel yer ve salonlarında yapılırdı ayrıca Düğün Güreşleri, Ramazan Güreşleri, Hayır Kurumlarına yapılan Güreşler vardı.
    http://www.tarihikirkpinar.gen.tr
    Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri
    kultur.gov.tr
    **
     

    Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri

    View previous topic View next topic Back to top 
    Page 1 of 1

    Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
     :: Gezi ve eglence :: Turizm-